Resepi Ikan Kukus Limau : Angkat dan taburkan daun ketumbar dan hias dengan hirisan limau nipis.. Air limau nipis yg diperah, (kalau ingin rasanya lebih kick lagi, campurkan sedikit stok limau yg dalam botol.) 4. Gaul kesemua bahan di atas hingga sebati (kecuali ikan) kukus ikan selama 7 minit; Air tapisan jangan dibuang dan masukkan cili kering kisar, kacau rata. 1 inci halia 1 biji jus lemon 3 biji jus limau 2 batang cili 3 ulas bawang putih 2 batang serai 1 sudu besar gula minyak dan air. Setelah siap dikukus, taburkan hirisan daum ketumbar dan cili merah untuk kelihatan lebih menarik.
Panaskan periuk kukusan, kukus ikan selama lebih. Sementara tunggu ikan stim masak boleh dibuat kuah untuk ikan. Tabur daun ketumbar sebagai hiasan dan hirisan limau nipis. Gaul sekata gula perang, rasa sifu™, sos tiram dan jus limau nipis, tuangkan ke atas ikan. 3 sudu besar sos ikan;
Sebelum kita buat resepi ikan siakap stim limau, elok bersih ikan dan lumur dengan garam n halia. Bahan resipi ikan siakap stim : Resepi ikan kukus sambal thai. Bersihkan ikan siakap dan hiris bahagian badannya. Ok ni saja resepi ikan siakap kukus yang senang dan simple dari saya. Untuk rasa yang tidak terlalu pedas, masukkan cili padi di akhir sekali. Resepi ikan kukus bunga kantan ini simple sekali tetapi rasanya sangat luar biasa. Angkat dan taburkan daun ketumbar dan hias dengan hirisan limau nipis.
Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Itu dia resepi yang mudah dan ringkas untuk dimasak. Sebelum kita buat resepi ikan siakap stim limau, elok bersih ikan dan lumur dengan garam n halia. Kukus selama 15 minit atau lebih lama bergantung pada saiz ikan. Potong cili padi, daun ketumbar, dengan bawang putih. 3 sudu besar sos ikan; Masukkan ikan, air secukupnya, akar dan hirisan daun ketumbar ke dalam kuali. Dapatkan resepi penuh ikan kukus bunga kantan di sini. Buka tudung pengukus dan hias dengan hirisan lemon. Kelar ikan siakap, titik 3 batang serai, 1 inchi halia dan 2 daun limau purut. Saya menyediakan ikan kukus ala thai untuk hidangan tengahari anak anak sehari sebelum menjelang puasa di bulan ramadhan. Bersihkan ikan siakap dan hiris bahagian badannya. Masukkan serai (diketuk (dititik) atau boleh dihiris kasar), daun limau purut dan halia kedalam perut ikan. Bersihkan ikan siakap dan kelar bahagian sisi kedua belah ikan.
Angkat dan hiaskan dengan hirisan limau nipis ditepi mangkuk hidangan. Mieza azlan di laman facebook berkongsikan resepinya, tidak hanya ikan kukus sahaja namun ia juga berkongsikan resepi sambal thai yang dimakan bersama ikan kukus. Cara membuat sos hidangan ikan siakap stim: Kukus lagi lebih kurang 5 minit. Mesti anda tertunggu resepinya, selamat mencuba.
Mieza azlan di laman facebook berkongsikan resepinya, tidak hanya ikan kukus sahaja namun ia juga berkongsikan resepi sambal thai yang dimakan bersama ikan kukus. Sementara ikan di kukus, cincang bawang putih, bersihkan akar ketumbar dan cili padi. Taburkan halia, bawang putih, cili hijau dan serai. Cara memasak resepi ikan siakap stim limau. Ratakan air limau, sos ikan dan sos tiram pada ikan. Garam, gula dan sos ikan. 1 kiub pati ayam ; Sebelum kita buat resepi ikan siakap stim limau, elok bersih ikan dan lumur dengan garam n halia.
Seperti mana kalian kerja kuat memerah keringat, sekuat itu jugalah kalian perah limau ni.
5.dah siap kerja leceh tadi, belah limau nipis dan perah sekuat hati. Bersihkan ikan siakap dan hiris bahagian badannya. Letakkan ikan ke dalam dulang kukus. Bahan resipi ikan siakap stim : Kukus selama 15 minit atau lebih lama bergantung pada saiz ikan. Bersihkan ikan siakap dan kelar bahagian badan ikan sedikit. Tumbuk bawang,halia dan garam bagi hancur. Sumbat serai, limau yang di potong dan separuh akar ketumbar ke dalam perut ikan. Masukkan ikan dalam pinggan dalam masuk dalam alat pengukus. Campurkan semua bahan dengan jus limau dan sos ikan. Ratakan air limau, sos ikan dan sos tiram pada ikan. Dapatkan resepi penuh ikan kukus bunga kantan di sini. Air limau nipis yg diperah, (kalau ingin rasanya lebih kick lagi, campurkan sedikit stok limau yg dalam botol.) 4.
Cara memasak resepi ikan siakap stim limau. Gaul sekata gula perang, rasa sifu™, sos tiram dan jus limau nipis, tuangkan ke atas ikan. Ratakan air limau, sos ikan dan sos tiram pada ikan. Mesti anda tertunggu resepinya, selamat mencuba. Tuangkan bahan ini ke atas ikan dan kukus hingga masak lebih kurang 15 minit.
Air tapisan jangan dibuang dan masukkan cili kering kisar, kacau rata. Resepi ikan kukus bunga kantan ini simple sekali tetapi rasanya sangat luar biasa. Cara memasak resepi ikan siakap stim limau. Gaul sekata gula perang, rasa sifu™, sos tiram dan jus limau nipis, tuangkan ke atas ikan. Sementara ikan di kukus, cincang bawang putih, bersihkan akar ketumbar dan cili padi. 1.masuk 1 sudu besar gula, 3 sudu besar air limau, 2 1/2 sos ikan, satu ulas bawang putih dan cabai melaka potong, kacau hingga hancur. Bahan resipi ikan siakap stim : Saya banyak membeli ikan kerapu yang terdapat berbagai spesis kerapu di sana termasuklah ikan kerapu bara yang berwarna merah.
Ikan siakap kukus bersama kuah limau dan cili yang menyegarkan.
Buka tudung pengukus dan hias dengan hirisan lemon. 2.sos dah siap tuang atas sotong yang kita kukus tadi, angkat tabur daun ketumbar dan daun pudina hias dengan potong sedikit limau nipis nipis dan letak atas. Panaskan periuk kukusan, kukus ikan selama lebih. Dan 1 sudu teh sos ikan. Bersihkan ikan siakap dan kelar bahagian sisi kedua belah ikan. Tuangkan bahan ini ke atas ikan dan kukus hingga masak lebih kurang 15 minit. Mesti anda tertunggu resepinya, selamat mencuba. Kemudian, ikan siakap stim lemon sedia untuk dihidang. Hiris cili padi hijau dan cili merah danbwh putih 4. Kelar ikan siakap, titik 3 batang serai, 1 inchi halia dan 2 daun limau purut. Sementara ikan di kukus, cincang bawang putih, bersihkan akar ketumbar dan cili padi. Air limau nipis yg diperah, (kalau ingin rasanya lebih kick lagi, campurkan sedikit stok limau yg dalam botol.) 4. Ok ni saja resepi ikan siakap kukus yang senang dan simple dari saya.